top of page

Міжнародна повнометражна програма 2021

Інший рай / Another Paradise

Режисер: Олів’є Магіс / Olivier Magis
Країна: Бельгія (про архіпелаг Чагос) / Belgium (about Chagos Archipelago)

П’ятдесят років тому все креольське населення Чагоських островів вислала звідти британська влада. Цю секретну операцію провели, аби здати в оренду ВМС США найбільший острів для будівництва військової бази. Зараз, коли термін дії договору оренди спливає, чагоські вигнанці почали боротися за відновлення своєї Батьківщини. Харизматичною жінкою, яка веде їхній бій у Великобританії, є Сабріна Жан. Завдяки своїй невблаганній активності, включно з участю у Кубку світу з футболу для осіб без громадянства, вона прагне зберегти полум’я надії у своїй громаді, щоб її люди нарешті змогли повернутися додому.

Атлас пам’яті / Atlas of Memory

Режисер: Доріно Мініґутті / Dorino Minigutti
Країна: Італія / Italy

25-річний Лоренцо відкриває для себе дослідження лінгвіста Уго Пелліса, який працював на початку ХХ століття, та тисячі його фотографій. Зачарований великою кількістю героїв, він вирішує повернутися в ті місця та відшукати тих, хто ще живий. Подорож перетворюється на карусель зустрічей, поворотних моментів та сюрпризів. Його дослідження зазнає успіхів та невдач: пейзажі змінилися, герої з фото померли, люди або природа назавжди знищили будинки чи громади. Через цей досвід Лоренцо рефлексує про пам’ять, мову, ідентичність, різноманітність, любов та смерть. Оскільки лінгвістичний атлас Пелліса виходить за межі звичайних слів та образів. Це ніби величезна карта, яку потрібно досліджувати у декількох вимірах: це – атлас пам’яті.

Беду Беддна Наєш / Bedu Beddna Naiesh

Режисер: Текла Тайделлі / Tekla Taidelli
Країна: Італія (про Єгипет) / Italy (about Egypt)

«Беду» – це маніфест про те, як можуть порушуватися права людини. У розповіді сина Синаю, який з простою та прямою поетикою кочівника пустелі стає голосом бедуїнських племен південного Синаю, ми простежуємо всю історію цих людей – бедуїнів. З часів Шестиденної війни, туристичної революції, Арабської весни, перевороту Ас-Сісі та до ІДІЛ сьогодні. Через інтерв’ю, свідчення та нові й незвичайні випадки ця подорож показує нам, як бедуїнів ігнорували, ображали та піддавали насиллю.

Тиша - голоси Лісабона / Silêncio - Voices of Lisbon

Режисер: Джудіт Калмар, Селін Кост Карлайл / Judit Kalmár, Céline Coste Carlisle
Країна: Португалія / Portugal

«Тиша - голоси Лісабона» - це документальний фільм, що розгортається на тлі джентрифікованого Лісабона. Міста, в бідних районах якого почали оселятися заможні люди, змінюючи звичний уклад життя бідняків та витісняючи їх. Після знайомства із Селін - місцевою іноземкою, яка живе в Португалії 20 років, - ми познайомилися з Івоне Діас та Мартою Мірандою. Це дві співачки різних поколінь, які борються за виживання свого мистецтва та своєї громади. Їх спільною мовою є фаду - традиційний музичний стиль, який символізує щоденну боротьбу за життя. З текстами пісень фаду, які проводять нас через історію, фільм досліджує стосунки між співаками фаду та постійно мінливим світом навколо них.

Барселона – гостинне місто / Barcelona – A Welcoming City

Режисер: Крістін Шухардт / Christin Schuchardt
Країна: Німеччина (про Іспанію) / Germany (about Spain)

Імідж Барселони характеризується космополітичним туристичним життям, тривалими процесами джентрифікації та прогресивними політичними перспективами, наприклад, для прийому біженців та мігрантів. Аби з’ясувати, наскільки власноруч створений образ Барселони як «міста біженців» відповідає реаліям життя людей, які постраждали від європейського прикордонного режиму, цей етнографічний фільм зосереджений на місцевих політичних стратегіях, що визначають та регулюють поводження з мігрантами.

Загублені дівчата / Missing Girls

Режисер: Вадим Вітовцев / Vadim Vitovtsev
Країна: Індія / India

Сексуальне рабство сьогодні. Індія посідає перше місце серед країн з найвищим рівнем торгівлі людьми. Секс-працівниці – героїні цієї стрічки – живуть у районі червоних ліхтарів Мумбая, куди їх продали власні батьки. Разом з тим в одному з найбідніших сіл у північній Індії мешкає маленька дівчинка. За кілька років, вона також може піти цією стежкою…

Село опирається / The Village Resists

Режисер: Девід Берт Джоріс Дерт / David Bert Joris Dhert
Країна: Бельгія (про Бразилію) / Belgium (about Brazil)

Що відбувається, коли твою територію розглядають як місце проведення двох найбільших спортивних подій планети? Це питання стосується корінної громади села Маракана (міське корінне село в Ріо де Жанейро, Бразилія), оскільки вони стикаються з посиленим тиском напередодні Кубка світу та Олімпійських ігор у Бразилії. Група корінних мешканців живе безпосередньо біля стадіону, який проводить фінали обох спортивних змагань. Вони хочуть зберегти свою землю як місце зустрічі корінних жителів, як це було з початку ХХ століття. Однак це не відповідає планам бразильської влади та транснаціональних корпорацій, які влаштовують ці спортивні заходи. Стрічка досліджує, як у межах поселення корінних народів люди переживають проведення спортивних подій, як зростає тиск і як громада чинить опір.

Лабіринт Йоеме / Yo'eme Labyrinth

Режисер: Сержи Педро Рос /Sergi Pedro Ros
Країна: Мексика / IMexico

Давнє войовниче плем’я які (самоназва «yo'emem» – люди) відстоюють своє існування. З 2010 року уряд мексиканського штату Сонора щороку незаконно відводить 75 млн кубічних метрів води з річки Які, що викликало спротив членів племені. Водночас які побачили, як їхню територію «заполонив» метамфетамін. У відповідь на ці акти агресії, вони почали шукати відповіді у глибинах своєї культурної ідентичності.

© 2020-2023 Фестивал на етнографското кино „ОКО“

  • YouTube - Белый круг
  • Instagram - Белый круг
  • Facebook - Белый круг
bottom of page